Met de exitstrategie worden zakenreizen en prospectieactiviteiten in het buitenland langzaam hervat. Of u nu van plan bent om deel te nemen aan een beurs , een prospectiereis met stalen van uw goederen, een rapport of een reis met aanzienlijke professionele apparatuur, maak uw leven gemakkelijker met het ATA-carnet voor uw passage door de douane!

Wat is een ATA Carnet?

Het ATA-carnet is een document voor tijdelijke exporten dat u in staat stelt de grens over te steken zonder belastingen en heffingen te betalen bij het binnenkomen van een land. De goederen zijn niet bestemd om in het land of de landen van bestemming in de handel te worden gebracht.Het ATA-carnet vervangt alle afzonderlijke obligaties door één enkele obligatie. Door middel van één enkel document kan het bedrijf dus een jaar lang naar alle landen buiten de EU reizen die lid zijn van de ATA-keten.Voor het gebruik van het ATA-carnet hadden onze chauffeurs veel meer zorgen in de transitzones, wat veel tijd kostte. Bovendien kan de douane de garantie vaak enkele weken of zelfs maanden blokkeren voordat zij besluit deze in te klaren.” kregen we te horen van de expediteur dat, namens een groot autobedrijf, ATA-carnets heeft aangevraagd voor tijdelijke belastingvrije toegang van voertuigen die worden tentoongesteld of gebruikt op tentoonstellingen, beurzen of promotionele activiteiten.“Dankzij het ATA-carnet zijn er geen verrassingen meer in termen van het bedrag, dat ook vóór de reis bekend is en afhankelijk is van de waarde van de goederen“, zegt Sébastien Delloye, een producent bij Entre Chien et Loup die al 12 jaar ATA-carnets gebruikt voor het transport van decors en audiovisuele apparatuur bij het filmen buiten de EU.Benoit Horemans, geluidsrecorder voor RTBF, en gebruiker van ATA-carnets voor meer dan 15 jaar voor het filmen buiten de EU, vestigt echter onze aandacht op de willekeurigheid van de bevoegdheid van de douanebeambten in de verschillende bezochte luchthavens: hij raadt aan om 1-2 uur van tevoren naar de luchthaven te gaan om er zeker van te zijn dat de juiste gesprekspartner (die soms niet in dezelfde terminal is!) wordt gevonden.

Hebt U interesse in ATA-Carnet?

Onze NKVK partner Beci organiseert op 11 februari een webinar over het ATA carnet. Ze bespreken de voordelen / nadelen en illustreren aan de hand van cases. Meer info en registratie vindt u op de pagina voor het ATA Carnet webinar.Extra informatie nodig? NKVK - De Nederlands Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg is er voor duizenden MKB'ers die (meer) internationaal willen ondernemen. Een goede kennis van de markt, bekend geraken met de wetgeving en het vinden van de juiste partners zijn essentieel. Voor u is een vrijblijvend gesprek met NKVK de eerste stap in de goede richting.

Onze nieuwsbrief

Krijg alle updates over onderzoeken en business opportuniteiten!

Bedankt! U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.
Oeps, er ging iets mis!

Ontdek onze gratis Gids over "Succesvol Zakendoen in België"

  • Cultuurverschillen
  • Fiscale opportuniteiten
  • Juiste contactgegevens
  • Alle info in één gids