Dien je project in en geef je bedrijfsimago een ferme boost!

Om de twee jaar organiseert het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) samen met Ageas de Circular Business Awards. Daarmee belonen ze innovatieve projecten die circulaire economie opnemen in hun businessmodel, wat essentieel is voor de toekomst van de economie en de samenleving. Kleine en grote ondernemingen uit alle sectoren kunnen zich vanaf vandaag inschrijven met hun project rond circulaire economie.

Met de Circular Business Awards, de vroegere Belgian Business Awards for the Environment (BBAE), wil het Verbond van Belgische Ondernemingen, samen met BECI, UWE en VOKA, ondernemingen die bijdragen tot een duurzaam economisch model belonen. Ondernemers die in hun project de principes van innovatie, economische haalbaarheid en milieubescherming toepassen, moeten daar erkenning voor krijgen.

Ecodesign en hergebruik

De prijzen worden toegekend op basis van een reeks waarden. Alle soorten projecten rond circulaire economie komen in aanmerking en maken kans op de felbegeerde hoofdprijs: projecten rond ecodesign, hergebruik, reparatie of recyclage, nieuwe radicale uitvindingen die bijdragen tot circulariteit, partnerschappen met derden voor industriële symbiose en ga zo maar door. De kandidaten moeten op de proppen komen met een project dat zich richt op een duurzaam, performant, betrouwbaar economisch model en dat bovenal haalbaar is.

Acht projecten

Van alle inzendingen worden acht projecten genomineerd. Zij worden uitgenodigd op de prijsuitreiking, op 14 maart 2024 op het VBO, waar drie prijzen zullen worden toegekend (goud, zilver en brons). De genomineerden en de winnaars worden geselecteerd door een onafhankelijke expertenjury van wetenschappers, vertegenwoordigers van bedrijven en overheden, uit de drie gewesten van ons land.

Het belang van circulaire economie

Het VBO is ervan overtuigd dat een circulair businessmodel de sleutel is tot een duurzaam, krachtig en competitief bedrijf dat voorbereid is op de uitdagingen van vandaag. Daarom benadrukt het VBO in zijn toekomstvisie ‘Horizon België 2030’ dat de Belgische industrie een voortrekker moet worden van de circulaire economie, om zo de de energie- en materiaalonafhankelijkheid, het werkgeversmerk en de concurrentiekracht te versterken. Bovendien creëert circulaire economie vaak veel lokale, niet-delokaliseerbare jobs.

“Belgische ondernemingen zijn enorm sterk op het vlak van circulaire economie en de awards zijn een uitgelezen manier om ze in de bloemetjes te zetten!”, benadrukt Vanessa Biebel, COO en Executive Manager van het competentiecentrum Sustainability & Circulaire economie van het VBO.

“Met onze steun aan de Circular Economy Award 2024 willen we dan ook onze inzet tonen en anderen inspireren om samen te werken aan een echte circulaire economie in Brussel.”, aldus Olivier Willocx, CEO van Beci.

Ondernemingen kunnen zich hier inschrijven

Onze nieuwsbrief

Krijg alle updates over onderzoeken en business opportuniteiten!

Bedankt! U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.
Oeps, er ging iets mis!

Ontdek onze gratis Gids over "Succesvol Zakendoen in België"

  • Cultuurverschillen
  • Fiscale opportuniteiten
  • Juiste contactgegevens
  • Alle info in één gids