Nederlandse bedrijven drijven hun activiteit op in Vlaanderen. Wij belichten er drie van. CleanLease bijvoorbeeld, een bedrijf uit de wasserijsectorn, heeft het Vlaamse Malysse overgenomen. De coöperatie Agrifirm nam het Oost-Vlaamse Quartes over en PostNL blijft haar distributienetwerk uitbreiden. Een overzicht.

CleanLease & Malysse

Het Nederlandse CleanLease heeft Groep Malysse overgenomen. Groep Malysse is een Vlaamse kmo (MKB’er) actief in medisch textiel. Groep Malysse verhuurt textiel aan ziekenhuizen en verzorgingstehuizen en houdt zich ook bezig met het ophalen en het wassen ervan. Daarnaast steriliseert het in zijn industriële wasserij in Kortrijk bijvoorbeeld schorten die door chirurgen worden gedragen.Groot marktaandeelFamiliebedrijf Malysse bedient momenteel 40% van alle Belgische ziekenhuizen en 15% van alle Belgische rust- en verzorgingstehuizen. Elk jaar gaan meer dan 12 miljoen kledingstukken van medisch personeel, 32.000 ton beddengoed en 4 miljoen stuks kleding van patiënten door de wasmachines van het bedrijf.Dichter bij de klantDoor de fusie met CleanLease, wordt de groep in België dubbel zo groot. CleanLease zal in België 1000 mensen tewerkstellen en voert het aantal filialen op tot 9. Hierdoor zal de groep met zijn vestigingen dichter bij de klant zitten, waardoor bespaard wordt op transportkosten. CleanLease verwacht een jaaromzet van EUR 190 miljoen in de Benelux.

Agrifirm & Quartes

Het Vlaamse Quartes is overgenomen door zijn Nederlandse branchegenoot Agrifirm. Beide bedrijven hadden zich al verbonden met elkaar in een strategisch partnerschap. Ze hebben onlangs de Belgische Mededingingsautoriteit ingelicht over de fusie en die keurde het voornemen van beide bedrijven goed.Quartes nieuwe coöperant Quartes is een belangrijke lokale speler in de markt van mengvoeders voor veebedrijven. Dit Vlaamse bedrijf dat productielocaties heeft in Roeselare, Hasselt en Deinze, zal deel gaan uitmaken van de Agrifirm-coöperatie. De overnemer was al actief in België, met vestigingen in Drongen en Grobbendonk. ‘De samenwerking levert voordelen op voor onze klanten, handelaren en werknemers’, benadrukt Quartes-directeur Frederic Boone. Het hoofdkantoor van de Belgische tak van de groep zal in Deinze komen te liggen.Familiebedrijf Quartes is slechts één van de bedrijven van Heluca, de sleutelholding van de familie Versele, bekend van de producent van voeder voor huisdieren, Versele-Laga. De groep behaalde vorig jaar een geconsolideerde omzet van EUR 651 miljoen en een groepsresultaat van EUR 13,8 miljoen. Versele-Laga focust met zijn productgamma vooral op de consument. Het bedrijf maakt voeders voor honden en katten, maar ook voor paarden en kippen. Vorig jaar nog nam Versele-Laga Higgins Premium Pet Foods, een producent van vogel- en knaagdierenvoer uit Miami over.

PostNL vergroot zijn distributienetwerk

Om zijn groeiende e-commerce aanbod te verbeteren, heeft PostNL zijn distributiecapaciteiten significant uitgebreid, vooral in Vlaanderen. Daarnaast zijn er 350 pakketpunten geopend waar klanten hun pakketten kunnen ophalen, versturen of retourneren.Klaar voor groeiIn de afgelopen jaren is PostNL sneller gegroeid dan de markt. Het wil zich ervan vergewissen dat het ook in de toekomst die groei aankan. Om die reden heeft het bedrijf zijn distributiecapaciteit uitgebreid van 11.000 vierkante meter naar 44.000 vierkante meter. Het depot in Roeselare, bijvoorbeeld, moest verdubbelen in grootte, wat resulteerde in een verhuizing naar het naburige Ardooie.Snel en dichtbijKlanten van webwinkels willen verschillende opties om hun pakjes snel en vlot te ontvangen. . ‘Meer dan twee derde van alle consumenten willen maximaal 5 kilometer rijden om hun pakketten op te halen, tenzij het ophaalpunt op een door hen vaak gebruikte route ligt’, zegt Rudy Van Rillaer, directeur van PostNL in België. Dat is de reden waarom de pakketvervoerder 350 locaties heeft toegevoegd in België, wat het totaal op 1.850 brengt. Pakketten die worden opgehaald bij eigen locaties van PostNL krijgen een spoedgarantie. Dit houdt in dat een pakket 24 uur na ontvangst door PostNL kan afgehaald worden op één van zijn locaties.[gravityform id="5" title="true" description="true"]

Onze nieuwsbrief

Krijg alle updates over onderzoeken en business opportuniteiten!

Bedankt! U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.
Oeps, er ging iets mis!

Ontdek onze gratis Gids over "Succesvol Zakendoen in België"

  • Cultuurverschillen
  • Fiscale opportuniteiten
  • Juiste contactgegevens
  • Alle info in één gids