De rol en het statuut van de kamer van koophandel in België verschilt duidelijk van de kvk in Nederland. Vele Nederlandse zakenmensen zijn zich hier echter niet van bewust. Alvast 5 verschillen:

Privé versus publiek

Alle kamers van koophandel in België zijn privé-organisaties dus geen overheid! De kvk's in België zijn over het algemeen non-profit ledenverenigingen, net zoals de NKVK overigens.

Lobby versus Overheid

Een kvk in België combineert taken die de kvk in Nederland uitvoert met de rol van bijvoorbeeld VNO-NCW. Ze bieden seminars, netwerkevents, begeleiding, etc maar doen ook actief aan lobbying op nationaal, gewestelijk en gemeentelijk niveau om de belangen van het bedrijfsleven te verdedigen.

Ondernemingsnummer versus kvk-nummer

In België schrijf je een nieuw bedrijf niet in bij de kvk en krijgt dus ook geen kvk-nummer. Een nieuw bedrijf wordt ingeschreven bij het ondernemingsloket waarna het wordt opgenomen in de kruispuntbank van ondernemingen. Interessant om weten is dat het btw-nummer in België hetzelfde is als het ondernemingsnummer.

Vrijwillig versus verplicht

Omdat je een nieuw bedrijf in  België niet moet inschrijven bij de kvk ben je niet verplicht aangesloten te zijn. Vaak hanteren Belgische kvk's wel een preferentiëel tarief voor hun evenementen en diensten en zullen een aantal diensten voorbehouden zijn voor leden.

Regionaal versus nationaal

De kvk's in België zijn over het algemeen regionaal verankerd, net zoals in Nederland tot voor enkele jaren. Op gewestelijk niveau is er wel samenwerking. Voor Vlaanderen is er Voka, voor Wallonië CCI en voor Brussel BECI. Voka kent echter op regionaal/provinciaal niveau verschillende kvk's die een belangrijke mate van onafhankelijkheid hebben en die zelf juridisch apparte entiteiten zijn. Ze is bijvoorbeeld Voka Antwerpen-Waasland, Voka Limburg, Voka West-Vlaanderen, etc. Bilaterale kamers van koophandel zoals de NKVK zijn over het algemeen wel op nationaal vlak actief.

NKVK

De Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg is een onafhakelijke zakelijke ledenvereniging die zich al meer dan 115 jaar inzet om Nederlandse bedrijven te helpen bij het zakendoen in België en Luxemburg. Wilt u meer weten over de NKVK? Lees hier of stuur me me gerust een bericht.

Onze nieuwsbrief

Krijg alle updates over onderzoeken en business opportuniteiten!

Bedankt! U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.
Oeps, er ging iets mis!

Ontdek onze gratis Gids over "Succesvol Zakendoen in België"

  • Cultuurverschillen
  • Fiscale opportuniteiten
  • Juiste contactgegevens
  • Alle info in één gids