Dit jaar viert de Europese Unie de dertigste verjaardag van haar interne markt — een van de belangrijkste verwezenlijkingen van de Europese integratie en een van haar belangrijkste drijfveren. Hierdoor kunnen goederen, diensten, mensen en kapitaal zich vrij bewegen binnen de EU, wat nieuwe kansen biedt voor bedrijven.

Eind november organiseerde BECI in het kader van Enterprise Europe Brussels een seminarie over de voordelen van de interne markt voor bedrijfsontwikkeling in Europa. Hier zijn de belangrijkste lessen die moeten worden geleerd voor bedrijven.

De vier pijlers van de interne markt

Het vrije verkeer van goederen en diensten, het vrije verkeer van personen en het vrije verkeer van kapitaal zijn de vier fundamentele pijlers van de interne markt. Deze mogelijkheden creëren een ruimere keuze aan producten en diensten voor consumenten in de hele EU. Dit geeft bedrijven meer mogelijkheden om hun producten en diensten te verkopen en meer mogelijkheden om te werven.

Vaststelling van gemeenschappelijke waarden en normen

De goede werking van de interne markt vereist dat iedereen dezelfde regels naleeft, met name wat betreft productveiligheidsnormen. Daarom kunnen consumenten erop vertrouwen dat de producten en diensten die zij in de hele EU kopen veilig zijn en voldoen aan de overeengekomen prestatievereisten; en dat bedrijven zich houden aan arbeids- en milieubeschermingsregels. De interne markt helpt ons ook deze hoge normen en waarden wereldwijd te projecteren.

Welke obstakels voor KMO’s?

Kleine en middelgrote ondernemingen worden geconfronteerd met verschillende belemmeringen voor hun groei op de eengemaakte markt. Een enquête belicht vier fundamentele obstakels: toegang tot talent, toegang tot financiering en grondstoffen, late betalingen en administratieve overbelasting. Met de recente maatregelen van de Commissie via het KMO-hulppakket werkt zij aan het verminderen van deze belemmeringen voor KMO’s.

Welke praktische instrumenten en ondersteuning zijn beschikbaar voor KMO’s om beter van de eengemaakte markt te kunnen profiteren?

Your Europe, één digitale toegangspoort, brengt een schat aan informatie samen voor bedrijven om hen te helpen hun bedrijf op de eengemaakte markt te laten groeien. Het biedt ook toegang tot hulp- en adviesdiensten in de frontlinie. Tegen eind 2023 zal het toegang bieden tot tal van online administratieve procedures in alle EU-landen, bijvoorbeeld voor het verkrijgen van certificaten en andere officiële documenten van overheidsdiensten in heel Europa. Tot slot zal het portaal bedrijven in staat stellen aan de Commissie verslag uit te brengen over de problemen en belemmeringen waarmee zij te maken krijgen met betrekking tot de Europese wetgeving die hen belemmert bij de ontwikkeling van hun activiteiten, of via contacten met overheden in andere Europese landen.

Enterprise Europe Brussels biedt informatie- en adviesdiensten aan het Brusselse KMO om hen te helpen hun activiteiten binnen de interne markt te ontwikkelen. De betrokken gebieden omvatten grensoverschrijdende levering van goederen, CE-markering, normalisatie, Reach, grensoverschrijdende BTW, dienstverlening, detachering van werknemers, e-commerce, digitalisering, contracten, overheidsopdrachten en intellectuele eigendom.

Daarnaast rapporteert Enterprise Europe Brussels als woordvoerder van bedrijven aan de Europese Commissie de problemen waarmee zij te maken krijgen met bepaalde regelgeving om ze te laten evolueren.

Onze nieuwsbrief

Krijg alle updates over onderzoeken en business opportuniteiten!

Bedankt! U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.
Oeps, er ging iets mis!

Ontdek onze gratis Gids over "Succesvol Zakendoen in België"

  • Cultuurverschillen
  • Fiscale opportuniteiten
  • Juiste contactgegevens
  • Alle info in één gids