Een bilaterale Kamer van Koophandel beperkt zich niet tot bevoorrechte contacten: ze kent ook de markten, mogelijkheden en specifieke kenmerken van de landen die zij bestrijkt. Erik Schroeven, algemeen directeur van NKVK-Beluned, schetst enkele Belgisch-Nederlandse bijzonderheden. De Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg (NKVK) is een van de 23 bilaterale Kamers van Koophandel in België. Ze werd in 1902 opgericht en behoort daarom tot de oudste ter wereld. Haar taak bestaat er voornamelijk in Nederlandse bedrijven te helpen die zich in België willen vestigen of die hier al gevestigd zijn. De Kamer telt momenteel zo’n 250 leden, met een overgrote meerderheid van Nederlandse bedrijven die in België (75%) of Luxemburg (15%) aanwezig zijn. De overige 10% zijn Belgische bedrijven met belangen in Nederland: zij doen een beroep op Beluned (de Belgisch-Luxemburgse Kamer van Koophandel voor Nederland), met zetel in Dordrecht, bij Rotterdam.Beide kamers hebben geleidelijk hun belangen gebundeld om bilateraal te worden. Des te meer nu Erik Schroeven directeur-generaal is geworden. “Ik ben Belg van afkomst, maar de Nederlanders zeggen dat ik een oranje hart heb”, lacht deze ondernemer die onder meer gedelegeerd bestuurder van Laurent-Perrier Frankrijk is geweest. “Een Vlaming die een familiebedrijf leidt in de Champagne, weer zo’n stunt!”

Contacten verdelen

In maart 2020 aanvaardt Erik Schroeven de functie van algemeen directeur van de NKVK. “Net toen de Covid-crisis uitbrak. Ik zal dat nooit vergeten. Het was echt niet gemakkelijk, omdat de grenzen plotseling dichtklapten.” Hij praat over zijn nieuwe positie. “Voor mij is de NKVK een merk, een ‘one stop shop’! U hebt een idee, u belt mij en ik help u uw zaak uit te bouwen in België, Luxemburg en Nederland. Ik stel mijn netwerk ter beschikking, mijn contacten binnen BECI, de Nederlandse ambassade in Brussel, het consulaat in Antwerpen of bijvoorbeeld een honorair consul in Luik voor degenen die zich in de buurt van Bierset en Ali-Baba willen vestigen. Ik zie mezelf als een spelverdeler op een voetbalveld. Mijn rol is niet om het doelpunt te maken, maar om het spel te zien en te weten aan wie ik de bal moet geven. Mijn voldoening is dat mensen scoren dankzij mijn hulp, dat ze hun werk hebben gedaan.”

De mentaliteit kennen

Wat is de troef van de NKVK, een bilaterale kamer van koophandel? “Niet alleen kennen we de mensen en de contacten. Maar ook de mentaliteit en de marktkansen. Elk land heeft zijn eigen cultuur en mentaliteit. Hiermee moet je rekening houden om de eigen visie en marktstrategie aan te passen.”“Door de nabijheid hebben de Nederlanders de indruk dat de Belgische markt gemakkelijk toegankelijk is. Maar ze moeten beseffen dat ze de NKVK nodig hebben om daar handig voordeel uit te halen. Sommige verschillen kunnen wrevel opwekken. De Nederlander heeft het te vaak over de prijs alleen, terwijl de Belg meer belangstelling toont voor kwaliteit. Typisch Belgisch? Eerst nadenken, terughoudend zijn, vragen om elkaar te leren kennen. Nederlanders stellen zich geen vragen. Ze gaan ervoor en zitten niet op hun vingers te tellen. Ieder moet nochtans rekening houden met de eigenheden van de ander, anders kan de zaak op een sisser aflopen. De Nederlander heeft ook de neiging om zich te snel ongedwongen of vrijpostig te gedragen. Hij heeft minder voeling voor hiërarchie. Zelfs de zakenlunch is anders: voor de Nederlander volstaat een eenvoudig gerecht, de Belg geeft de voorkeur aan een volledig menu om langer te praten.”

Nieuwsbrieven en adviezen van deskundigen

Hoe wordt je lid van de NKVK? “We worden niet gesubsidieerd. U betaalt een jaarlijks lidgeld, van 495 tot 1.500 euro, afhankelijk van de grootte van uw bedrijf. Uiteraard stellen wij ons netwerk ter beschikking, publiceren wij een driemaandelijkse nieuwsbrief, en kunnen de leden bij ons terecht met een aantal juridische, financiële of fiscale vragen waarop onze deskundigen zullen antwoorden. Die specialisten beheersen de verschillende onderwerpen tot in de puntjes. Zij zijn ook goed op de hoogte van de verschillen en bijzonderheden tussen Nederland, Luxemburg en België, maar ook tussen Brussel, Vlaanderen en Wallonië.”Hij lacht bij dit laatste punt. “België is een werk van Magritte! Zuiver surrealisme! Als een Nederlands of een ander buitenlands bedrijf erin slaagt zich hier te vestigen, kan het overal succes oogsten. Toch biedt België ongelooflijke voordelen op het vlak van nabijheid, mogelijkheden en flexibiliteit.”Extra informatie nodig? NKVK - De Nederlands Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg is er voor duizenden MKB'ers die (meer) internationaal willen ondernemen. Een goede kennis van de markt, bekend geraken met de wetgeving en het vinden van de juiste partners zijn essentieel. Voor u is een vrijblijvend gesprek met NKVK de eerste stap in de goede richting.

Onze nieuwsbrief

Krijg alle updates over onderzoeken en business opportuniteiten!

Bedankt! U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.
Oeps, er ging iets mis!

Ontdek onze gratis Gids over "Succesvol Zakendoen in België"

  • Cultuurverschillen
  • Fiscale opportuniteiten
  • Juiste contactgegevens
  • Alle info in één gids