In Algemeen, Commerciëel

kvk Belgie

De rol en het statuut van de kamer van koophandel in België verschilt duidelijk van de kvk in Nederland. Vele Nederlandse zakenmensen zijn zich hier echter niet van bewust. Alvast 5 verschillen:

Privé versus publiek

Alle kamers van koophandel in België zijn privé-organisaties dus geen overheid! De kvk’s in België zijn over het algemeen non-profit ledenverenigingen, net zoals de NKVK overigens.

Lobby versus Overheid

Een kvk in België combineert taken die de kvk in Nederland uitvoert met de rol van bijvoorbeeld VNO-NCW. Ze bieden seminars, netwerkevents, begeleiding, etc maar doen ook actief aan lobbying op nationaal, gewestelijk en gemeentelijk niveau om de belangen van het bedrijfsleven te verdedigen.

Ondernemingsnummer versus kvk-nummer

In België schrijf je een nieuw bedrijf niet in bij de kvk en krijgt dus ook geen kvk-nummer. Een nieuw bedrijf wordt ingeschreven bij het ondernemingsloket waarna het wordt opgenomen in de kruispuntbank van ondernemingen. Interessant om weten is dat het btw-nummer in België hetzelfde is als het ondernemingsnummer.

Vrijwillig versus verplicht

Omdat je een nieuw bedrijf in  België niet moet inschrijven bij de kvk ben je niet verplicht aangesloten te zijn. Vaak hanteren Belgische kvk’s wel een preferentiëel tarief voor hun evenementen en diensten en zullen een aantal diensten voorbehouden zijn voor leden.

Regionaal versus nationaal

De kvk’s in België zijn over het algemeen regionaal verankerd, net zoals in Nederland tot voor enkele jaren. Op gewestelijk niveau is er wel samenwerking. Voor Vlaanderen is er Voka, voor Wallonië CCI en voor Brussel BECI. Voka kent echter op regionaal/provinciaal niveau verschillende kvk’s die een belangrijke mate van onafhankelijkheid hebben en die zelf juridisch apparte entiteiten zijn. Ze is bijvoorbeeld Voka Antwerpen-Waasland, Voka Limburg, Voka West-Vlaanderen, etc. Bilaterale kamers van koophandel zoals de NKVK zijn over het algemeen wel op nationaal vlak actief.

NKVK

De Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg is een onafhakelijke zakelijke ledenvereniging die zich al meer dan 115 jaar inzet om Nederlandse bedrijven te helpen bij het zakendoen in België en Luxemburg. Wilt u meer weten over de NKVK? Lees hier of stuur me me gerust een bericht.

Tom Vansteenkiste, Algemeen Directeur NKVK

 

Newsletter

 

Nieuws in de categorie Bekijk al het nieuws

Belgische kvk niet hetzelfde als Nederlandse kvk: 5 verschillen

De rol en het statuut van de Belgische kvk is duidelijk anders dan die van de kvk in Nederland. Nederlandse bedrijven zijn hier vaak niet van op de hoogte. Hierbij de 5 belangrijkste verschillen: Privé ipv publiek Alle kvk’s in België zijn privé-organisaties en geen overheidsorganisaties! De kamers van koophandel in België zijn meestal non-profit […]

De NIS-richtlijn ontleed – een pragmatische aanpak

De Europese Unie wil het veiligheids- en herstelniveau van kritische Netwerk- en Informatiesystemen (NIS) naar een hoger niveau tillen. De bedoeling is om leveranciers van essentiële en digitale diensten beter te wapenen tegen cyberaanvallen, die hun dienstverlening kunnen beïnvloeden. BDO heeft een whitepaper opgesteld met een pragmatische aanpak van de NIS-richtlijn. Voorbeelden uit binnen- en […]

Duurzaamheid, concurrentie en groei: de strategische verschillen tussen Nederland en België

Op 3 oktober 2019 stelden NKVK en Berenschot het Strategy Trends België 2019 rapport voor. Daarin wordt aan de hand van een bevraging van Belgische bedrijfsleiders in kaart gebracht welke strategische thema’s in de Belgische boardroom belangrijk. Een soortgelijk onderzoek werd eerder ook in Nederland uitgevoerd. Het is dus erg interessant om de resultaten voor […]

Start typing and press Enter to search