In Algemeen, Commerciëel

kvk Belgie

De rol en het statuut van de kamer van koophandel in België verschilt duidelijk van de kvk in Nederland. Vele Nederlandse zakenmensen zijn zich hier echter niet van bewust. Alvast 5 verschillen:

Privé versus publiek

Alle kamers van koophandel in België zijn privé-organisaties dus geen overheid! De kvk’s in België zijn over het algemeen non-profit ledenverenigingen, net zoals de NKVK overigens.

Lobby versus Overheid

Een kvk in België combineert taken die de kvk in Nederland uitvoert met de rol van bijvoorbeeld VNO-NCW. Ze bieden seminars, netwerkevents, begeleiding, etc maar doen ook actief aan lobbying op nationaal, gewestelijk en gemeentelijk niveau om de belangen van het bedrijfsleven te verdedigen.

Ondernemingsnummer versus kvk-nummer

In België schrijf je een nieuw bedrijf niet in bij de kvk en krijgt dus ook geen kvk-nummer. Een nieuw bedrijf wordt ingeschreven bij het ondernemingsloket waarna het wordt opgenomen in de kruispuntbank van ondernemingen. Interessant om weten is dat het btw-nummer in België hetzelfde is als het ondernemingsnummer.

Vrijwillig versus verplicht

Omdat je een nieuw bedrijf in  België niet moet inschrijven bij de kvk ben je niet verplicht aangesloten te zijn. Vaak hanteren Belgische kvk’s wel een preferentiëel tarief voor hun evenementen en diensten en zullen een aantal diensten voorbehouden zijn voor leden.

Regionaal versus nationaal

De kvk’s in België zijn over het algemeen regionaal verankerd, net zoals in Nederland tot voor enkele jaren. Op gewestelijk niveau is er wel samenwerking. Voor Vlaanderen is er Voka, voor Wallonië CCI en voor Brussel BECI. Voka kent echter op regionaal/provinciaal niveau verschillende kvk’s die een belangrijke mate van onafhankelijkheid hebben en die zelf juridisch apparte entiteiten zijn. Ze is bijvoorbeeld Voka Antwerpen-Waasland, Voka Limburg, Voka West-Vlaanderen, etc. Bilaterale kamers van koophandel zoals de NKVK zijn over het algemeen wel op nationaal vlak actief.

Wilt u meer weten over de NKVK. Lees hier!

 

Vragen? Stuur me gerust een bericht.

 

 

 

Nieuws in de categorie Bekijk al het nieuws

Brussel: registreren voertuigen (LEZ)

Dit is een reminder dat Brussel een lage-emissiezone (LEZ) is sinds 2018. Omdat de gegevens van Nederlandse voertuigen in een open-data-systeem beschikbaar zijn voor de Brusselse overheid, is een pré-registratie voor Nederlanders niet vereist. Als uw voertuig niet in België of Nederland is geregistreerd, dan moet u zich binnen 24 uur van uw bezoek registreren […]

Nieuw lid: Krinkels

Wilt u uwzelf even voorstellen? Wie bent u, wat doet uw bedrijf? Ik ben Peter Loyens, de Algemene directeur van België voor Krinkels. Krinkels is een landschapsaannemer die zich bezighoudt met de aanleg en onderhoud van publieke en privéruimtes of buitenruimtes over geheel België. Ik werk hier bijna 9 jaar. Krinkels is marktleider in zowel […]

Leeuw van de Export 2019: de 6 kanshebbers

Al voor de 18e keer reikt Flanders Investment & Trade de Leeuw van de Export uit. Met deze jaarlijkse award bekroont FIT enkele uitzonderlijke exportsuccesverhalen uit Vlaanderen van het afgelopen jaar. Uit de inschrijvingen werden tijdens de 1e juryronde 6 bedrijven geselecteerd die uitblinken qua exportresultaten. Zij zijn kanshebbers voor de exportaward op woensdag 18 […]

Start typing and press Enter to search