In Algemeen, Commerciëel

kvk Belgie

De rol en het statuut van de kamer van koophandel in België verschilt duidelijk van de kvk in Nederland. Vele Nederlandse zakenmensen zijn zich hier echter niet van bewust. Alvast 5 verschillen:

Privé versus publiek

Alle kamers van koophandel in België zijn privé-organisaties dus geen overheid! De kvk’s in België zijn over het algemeen non-profit ledenverenigingen, net zoals de NKVK overigens.

Lobby versus Overheid

Een kvk in België combineert taken die de kvk in Nederland uitvoert met de rol van bijvoorbeeld VNO-NCW. Ze bieden seminars, netwerkevents, begeleiding, etc maar doen ook actief aan lobbying op nationaal, gewestelijk en gemeentelijk niveau om de belangen van het bedrijfsleven te verdedigen.

Ondernemingsnummer versus kvk-nummer

In België schrijf je een nieuw bedrijf niet in bij de kvk en krijgt dus ook geen kvk-nummer. Een nieuw bedrijf wordt ingeschreven bij het ondernemingsloket waarna het wordt opgenomen in de kruispuntbank van ondernemingen. Interessant om weten is dat het btw-nummer in België hetzelfde is als het ondernemingsnummer.

Vrijwillig versus verplicht

Omdat je een nieuw bedrijf in  België niet moet inschrijven bij de kvk ben je niet verplicht aangesloten te zijn. Vaak hanteren Belgische kvk’s wel een preferentiëel tarief voor hun evenementen en diensten en zullen een aantal diensten voorbehouden zijn voor leden.

Regionaal versus nationaal

De kvk’s in België zijn over het algemeen regionaal verankerd, net zoals in Nederland tot voor enkele jaren. Op gewestelijk niveau is er wel samenwerking. Voor Vlaanderen is er Voka, voor Wallonië CCI en voor Brussel BECI. Voka kent echter op regionaal/provinciaal niveau verschillende kvk’s die een belangrijke mate van onafhankelijkheid hebben en die zelf juridisch apparte entiteiten zijn. Ze is bijvoorbeeld Voka Antwerpen-Waasland, Voka Limburg, Voka West-Vlaanderen, etc. Bilaterale kamers van koophandel zoals de NKVK zijn over het algemeen wel op nationaal vlak actief.

Wilt u meer weten over de NKVK. Lees hier!

 

Vragen? Stuur me gerust een bericht.

 

 

 

Nieuws in de categorie Bekijk al het nieuws

Imec bouwt in Wageningen nieuw innovatiecentrum uit

Imec, het onderzoekscentrum op vlak van nano-elektronica en digitale technologie uit Vlaanderen, gaat samen met de Nederlandse universiteiten Radboud University en Wageningen University & Research (WUR) en het academisch ziekenhuis Radboudumc in Wageningen OnePlanet realiseren. Dat is een nieuw innovatiecentrum voor gezondheids-, voeding- en landbouwtechnologie. De provincie Gelderland subsidieert het project met 65 miljoen euro. […]

Update Belgische Beleggingsfiscaliteit

Wilt u als in België wonende particulier beleggen in buitenlandse aandelen en beleggingsfondsen? Wij bespreken een aantal praktische aspecten waarmee u geconfronteerd kan worden. Buitenlandse kapitaalverminderingen Een terugbetaling van aandelenkapitaal die volledig aangerekend wordt op het zogenaamde gestort kapitaal, is belastingvrij in hoofde van de aandeelhouder. Deze terugbetaling kwalificeert namelijk niet als een ‘dividend’.Dit gebeurt […]

Nieuwe partner Be.connected: Voka

De NKVK heet Voka, de nieuwe partner van Be.connected, welkom op het platform. Als vertegenwoordiger van 18.000 bedrijven is ze het grootste ondernemersnetwerk in Vlaanderen. Be.connected is een platform de bedrijven en kansen met elkaar matcht, wat Voka een ideale partner maakt. Be.connected is een dienst  van de NKVK. Internationale en lokale Kamers van Koophandel […]

Start typing and press Enter to search