De zomermaanden komen eraan en dit betekent voor veel mensen: vakantie! Waar moet je als werkgever op letten?

Vakantie

Vakantiedagen

Elke werknemer in België en Nederland heeft recht op 4 weken vakantie, of 20 dagen. Heeft je werknemer een heel jaar gewerkt, dan kan hij deze dagen opnemen en tegelijk salaris genieten. In België heet dit het enkelvoudig vakantiegeld. Er is echter wel een verschil tussen arbeiders en bedienden, hieronder geven we wat meer informatie omtrent de bedienden.

Verlof

In België heb je trouwens pas recht op betaald verlof als je het jaar ervoor gewerkt. Aan de hand hiervan bepaald men het aantal dagen waar je als werkgever recht op hebt. Hieronder volgt een voorbeeld:Jan heeft heel 2018 voltijds gewerkt bij firma X. Hij mag in 2019 20 dagen betaald verlof nemen.Anne is in 2018 op 01/07 begonnen bij dezelfde firma. Zij zal in 2019 recht hebben op 10 dagen.Als iemand uit dienst gaat in België, dan krijgt hij/zij al zijn vakantiedagen uitbetaald, alsook het vakantiegeld. In België worden dan vakantie-attesten opgemaakt door het sociaal secretariaat (www.securex.be) zodat de nieuwe werkgever weet hoeveel dagen zijn nieuwe werknemer heeft opgebouwd bij zijn vorige werkgever. Er worden een heel aantal berekeningen gedaan en er wordt een verrekening gedaan bij de uitbetaling van het vakantiegeld.In Nederland is het veel gemakkelijker, daar worden al je vakantiedagen gewoon uitbetaald. Bij je nieuwe werkgever begin je gewoon opnieuw met het opbouwen van vakantiedagen, die je ook meteen mag opnemen.

Vakantiegeld

Tot slot heeft elke werknemer ook recht op vakantiegeld. Dit vakantiegeld bedraagt in België 92% van het bruto maandloon. In Nederland bedraagt het vakantiegeld 8% van het jaarsalaris.Voor meer informatie kan je bij SECUREX terecht. Contacteer Ju Tung CHIU via: 0472/606074 of ju.tung.chiu@securex.eu

[gravityform id="5" title="true" description="true"]

Dit vind u waarschijnlijk ook interessant

We hebben geen aanbevelingen voor dit artikel.

Op zoek naar meer?Bekijk al de blogposts.

Onze nieuwsbrief

Krijg alle updates over onderzoeken en business opportuniteiten!

Bedankt! U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.
Oeps, er ging iets mis!

Ontdek onze gratis Gids over "Succesvol Zakendoen in België"

  • Cultuurverschillen
  • Fiscale opportuniteiten
  • Juiste contactgegevens
  • Alle info in één gids