De oorsprong van je product bepaalt een preferentieel invoertarief voor export naar landen die een handelsovereenkomst met de EU hebben.

De nieuwe versie van het instrument voor zelfbeoordeling van de oorsprongsregels is nu beschikbaar op Access2Markets voor de meeste vrijhandelsovereenkomsten van de EU. Rosa is volledig vernieuwd met een nieuwe interface en eenvoudige vragen die u zullen helpen bij het beoordelen van de oorsprong van uw product en dus weten of de producten kunnen profiteren van een preferentiële tariefbehandeling in de handelsovereenkomsten van de EU. Kijk eens!

Bovendien zijn de vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Canada (CETA), de handelsovereenkomst tussen de EU en het VK, de vrijhandelsovereenkomst EU-Japan en het stelsel van algemene preferenties in alle EU-talen opgenomen in ROSA. In de komende periode zullen alle vrijhandelsovereenkomsten geleidelijk in alle EU-talen worden vertaald.

Rosa is volledig vernieuwd met een nieuwe interface en eenvoudige vragen die u zullen helpen door het proces van het beoordelen van de oorsprong van uw product in slechts een paar klikken. De tool is verder gestroomlijnd om alleen de informatie te tonen die relevant is voor uw product.

Alle vrijhandelsovereenkomsten van de EU worden momenteel per machine vertaald in alle EU-talen. Bovendien is de dekking van ROSA het afgelopen jaar aanzienlijk uitgebreid, waarbij het instrument nu de meeste handelsovereenkomsten van de EU bestrijkt, evenals de 65 ontwikkelingslanden die profiteren van het stelsel van algemene preferenties voor hun uitvoer naar de EU.

Hoe gebruik je de zelfevaluatietool voor oorsprongsregels (ROSA)?

Het instrument voor zelfbeoordeling van de oorsprongsregels (ROSA) leidt bedrijven door de oorsprongsregels die van toepassing zijn op hun product in een bepaalde handelsovereenkomst, met eenvoudige vragen om een zelfbeoordeling uit te voeren om te bepalen of hun product aan die regels voldoet en derhalve in aanmerking kan komen voor een preferentiële tariefbehandeling. Duidelijke toelichtingen, voorbeelden en links naar de relevante wetteksten zijn overal beschikbaar.

Om bedrijven het leven gemakkelijker te maken, bevat ROSA ook duidelijke instructies over de documentatie die nodig is als bewijs van oorsprong om tariefpreferenties te verkrijgen.

Om toegang te krijgen tot ROSA, ga naar Mijn Handelsassistent en voer uw product, land van export en import in en wanneer u het resultaat krijgt, kunt u klikken op Regels van Oorsprong Zelfbeoordeling (ROSA) in het linkermenu om toegang te krijgen tot de tool.

Onze nieuwsbrief

Krijg alle updates over onderzoeken en business opportuniteiten!

Bedankt! U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.
Oeps, er ging iets mis!

Ontdek onze gratis Gids over "Succesvol Zakendoen in België"

  • Cultuurverschillen
  • Fiscale opportuniteiten
  • Juiste contactgegevens
  • Alle info in één gids