TCI, ‘S WERELDS GROOTSTE CLUSTERCONFERENTIE, NAAR VLAANDEREN Dat het Vlaamse clusterbeleid vruchten afwerpt en bedrijven helpt om innovatiever uit de hoek te komen, valt ook op in het buitenland. Zo koos TCI Network – het wereldwijde netwerk van experts op het gebied van competitiviteit, innovatie en clusters – voor Vlaanderen als locatie voor de 22e editie van zijn jaarlijkse conferentie. ’s Werelds grootste clusterevent strijkt van dinsdag 8 tot en met donderdag 10 oktober neer in hartje Antwerpen en doet ook heel wat Vlaamse steden en gemeenten aan.Naast een openingsspeech door de Vlaamse minister-president nemen internationale zwaargewichten zoals Richard Baldwin (Graduate Institute Geneva), Ulla Engellmann (Europese Commissie), Christian Ketels (Boston Consulting Group Henderson Institute) en Denis Kovalevic (Technospark) het woord. Ook Robin De Cock en Omar Mohout (Antwerp Management School), Koenraad Debackere (KU Leuven), Silvie Lenaerts (UAntwerpen) Elvira Haezendonck (VUB) en Wim De Waele (The Beacon) tekenen present.Als hoofdthema voor de driedaagse conferentie koos TCI Netwerk om de aandacht te vestigen op de veranderende rol van clusters in een continu veranderende omgeving.De conferentie speelt zich voornamelijk af in Antwerpen, maar ook in Beringen, Gent, Leuven, Mechelen, Melle, Oostende en Zaventem staat er heel wat op het programma. Doel is om buitenlandse en Vlaamse spelers in het domein van clusterontwikkeling en innovatie met elkaar in contact te brengen tijdens inspirerende clustertours in elke Vlaamse provincie, panelgesprekken en matchmakingsessies. Naast de kans om te netwerken met clusterorganisaties, bedrijven, overheden, potentiële investeerders en academici van over de hele wereld, staat TCI 2019 ook garant voor een rijkgevuld programma, te vinden op www.tci2019antwerp.org.DE 4 INHOUDELIJKE THEMA’S OP TCI 2019

  1. Clusterorganisatie: hoe kunnen we de ontwikkeling, levenscyclus, begeleiding en overheid­sondersteuning van clusterorganisaties naar hogere niveaus tillen?
  2. Clusters en regionale ontwikkeling: wat is de relatie tussen enerzijds clusters en anderzijds innovatie, internationalisering en de ontwikkeling van start-ups en scale-ups? Welke opportunite­iten zijn er om clusters af te stemmen op nieuwe businessmodellen zoals de sociale en circulaire economie, en de deeleconomie?
  3. Clusterpartnerships: hoe kunnen clusters uit verschillende regio’s nauwer samenwerken en toewerken naar de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties?
  4. Internationalisering: wat kunnen we leren van en over clusters met een wereldwijde focus, multinationale leden en macro-regionale perspectieven?

PRAKTISCH

  • Wanneer? 8-10 oktober 2019
  • Waar? Flanders Meeting & Convention Center Antwerp (FMCCA)
  • Wat? Clustertours, workshops, panelgesprekken, matchmakingsessies …
  • Voor wie? Bedrijven, clusterorganisaties, overheden, academische instellingen …

DE VLAAMSE CLUSTERS IN 3 VRAGENVlaanderen heeft twee types clusters: speerpuntclusters en innovatieve bedrijfswerken. Ontdek de basics over deze organisaties uit eerste hand van drie spilfiguren in de Vlaamse clusterwerking: Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport; Claire Tillekaerts, gedele­geerd bestuurder van Flanders Investment & Trade (FIT); en Mark Andries, administrateur-generaal van Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).

  1. Vanwaar het onderscheid tussen speerpuntclusters en innovatieve bedrijfsnetwerken?

Philippe Muyters: “Voor een aantal strategische kerndomeinen wil Vlaanderen zijn leiderspositie op de lange termijn uitbouwen en versterken. Daarvoor werden de speerpuntclusters in het leven geroepen. Zij ontwikkelen een visie voor minstens 10 jaar. Samen met bedrijven, onderzoekscentra en academische instellingen werken ze aan baanbrekende en duurzame innovaties in de Vlaamse tops­ectoren chemie, voeding, logistiek, de blauwe economie, energie en duurzame materialen.Daarnaast hebben ook minder strategische sectoren baat bij innovatieve samenwerkingen. Dat is waar innovatieve bedrijfsnetwerken in de picture komen. Zij focussen op een termijn van 3 jaar en ontstaan volledig op eigen initiatief van bedrijven. Verschillende ondernemingen – vaak zelfs con­currenten – verenigen zich daarbij rond een specifiek innovatieproject. Momenteel bestaan er ruim 20 innovatieve bedrijfsnetwerken voor uiteenlopende sectoren en domeinen, waaronder financiële technologie, smart cities, gezondheidszorg, wielersport, gaming en zelfs de ruimtevaartsector.”

  1. Hoe wordt de clusterwerking gefinancierd?

Mark Andries: “Om de drempel voor open innovatie te verlagen, ontvangen de speerpuntclusters tot 500.000 euro werkingsmiddelen van de Vlaamse overheid. Maar ook de bedrijfswereld zelf investeert. Via Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) financiert de Vlaamse overheid 50% van het nodige budget, de deelnemende bedrijven voorzien de andere helft. Daarbovenop wordt elk jaar 95 miljoen euro vrijgemaakt voor afzonderlijke onderzoeks- en innovatieprojecten die via de clusters tot stand komen.”

  1. Werken clusters ook onderling en internationaal samen?

Claire Tillekaerts: “Absoluut, er is zelfs een specifiek budget voor projecten waarbij clusters over hun eigen grenzen heen de handen in elkaar slaan. Bovendien is regelmatig overleg tussen de clusters een officieel streefdoel voor alle clusterorganisaties. Verder is het belangrijk om ook buitenlandse spelers aan te trekken die de innovatie in onze clusters kunnen verhogen. Al moeten we ook onze clusters warm maken om over de grens te kijken en oplossingen aan te bieden in het buitenland. Daarin speelt het buitenlandse netwerk van Flanders Investment & Trade een essentiële rol. Met name onze technologieattachés kunnen soortgelijke clusters in binnen- en buitenland in kaart en met elkaar in contact te brengen.”Meer info over de innovatieve bedrijfsnetwerken en speerpuntclusters is te vinden op:www.vlaio.be/nl/clusterorganisaties/het-clusterbeleid/het-vlaamse-clusterbeleid.Meer info over de kanshebbers: www.leeuwvandeexport.be. Bekijk hier meer nieuwsberichten van de NKVK.

Dit vind u waarschijnlijk ook interessant

We hebben geen aanbevelingen voor dit artikel.

Op zoek naar meer?Bekijk al de blogposts.

Onze nieuwsbrief

Krijg alle updates over onderzoeken en business opportuniteiten!

Bedankt! U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.
Oeps, er ging iets mis!

Ontdek onze gratis Gids over "Succesvol Zakendoen in België"

  • Cultuurverschillen
  • Fiscale opportuniteiten
  • Juiste contactgegevens
  • Alle info in één gids