In Algemeen, Commerciëel

kvk Belgie

De rol en het statuut van de Belgische kvk is duidelijk anders dan die van de kvk in Nederland. Nederlandse bedrijven zijn hier vaak niet van op de hoogte. Hierbij de 5 belangrijkste verschillen:

Privé ipv publiek

Alle kvk’s in België zijn privé-organisaties en geen overheidsorganisaties! De kamers van koophandel in België zijn meestal non-profit ledenverenigingen, zoals ook de NKVK.

Lobby ipv Overheid

Een Belgische kvk combineert taken die de kvk in Nederland uitvoert met de rol van bijvoorbeeld brancheverenigingen in Nederland. Ze bieden opleidingen, netwerkbijeenkomsten, begeleiding, etc maar daarnaast zijn ze ook actief in lobbying op nationaal, gewestelijk en gemeentelijk niveau om de belangen van de bedrijven te verdedigen.

Ondernemingsnummer ipv kvk-nummer

Een nieuw bedrijf in België wordt ingeschreven bij het ondernemingsloket waarna het wordt opgenomen in de kruispuntbank van ondernemingen (KBO). In België schrijf je een nieuw bedrijf dus niet in bij de kvk en krijgt je dus ook geen kvk-nummer. Interessant om weten is dat het btw-nummer en ondernemingsnummer hetzelfde zijn voor een Belgisch bedrijf.

Vrijwillig ipv verplicht

Omdat je een nieuw bedrijf in België niet moet inschrijven bij de kvk ben je vrijwillig lid en dus niet verplicht aangesloten. Belgische kvk’s bieden vaak wel een voordelig tarief voor hun events en diensten en behouden een aantal diensten voor aan hun leden.

Regionaal ipv nationaal

De Belgische kvk’s zijn over het algemeen regionaal actief, net zoals vroeger in Nederland. Op regionaal niveau is er wel samenwerking. De kvk heet in Vlaanderen Voka, in Wallonië CCI en in Brussel BECI. Voka heeft op provinciaal niveau verschillende kvk’s die een grote mate van onafhankelijkheid hebben en die zelfs een juridisch apart statuut hebben. Ze zijn er bijvoorbeeld Voka Antwerpen-Waasland, Voka Limburg, Voka West-Vlaanderen, etc. Bilaterale kvk’s zijn over het algemeen wel nationaal actief, zoals de NKVK overigens.

NKVK

De Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg zet zich als onafhankelijke zakelijke ledenvereniging al meer dan 115 jaar in om het Nederlandse bedrijfsleven te helpen bij het zakendoen in België en Luxemburg. Lees hier meer over de NKVK of stuur me me gerust een bericht.

Tom Vansteenkiste, Algemeen Directeur NKVK

 

Newsletter

 

Nieuws in de categorie Bekijk al het nieuws

Nieuwe Algemeen Directeur voor de NKVK

Erik Schroeven wil een link maken tussen Nederlandse en Belgische ondernemers NKVK, de Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg, heeft een nieuwe General Manager in de persoon van Erik Schroeven, voorheen Commercieel Directeur bij Voka ( Vlaams Brabant). De keuze van een professional met een succesvol en gediversifieerd parcours. Erik Schroeven is afgestudeerd […]

Beneliga: de belangrijkste bijzaak ter wereld

Enige jaren leek het idee dood en begraven maar kijk het idee van een Beneliga voetbal werd twee weken geleden grondig afgestoft. Deloitte stelde de zes grootste Nederlandse clubs (Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Vitesse en FC Utrecht) en de 5 grootste Belgische clubs (Club Brugge, AA Gent, RC Genk, Standard en Anderlecht) een studie voor […]

Nieuw recordjaar: Meer buitenlandse investeringen en jobs dan ooit in Vlaanderen

In 2019 investeerden buitenlandse bedrijven 5,20 miljard euro in Vlaamse vestigingen, verspreid over 258 nieuwe projecten en samen goed voor 5.384 extra jobs. Zowel wat betreft het totale investeringsbedrag als het aantal nieuwe projecten en gecreëerde jobs is 2019 een absoluut recordjaar. De VS blijven topinvesteerder, met 45 nieuwe investeringsprojecten. Vooral het fors gestegen aantal […]

Start typing and press Enter to search