In Algemeen, Commerciëel

kvk Belgie

De rol en het statuut van de Belgische kvk is duidelijk anders dan die van de kvk in Nederland. Nederlandse bedrijven zijn hier vaak niet van op de hoogte. Hierbij de 5 belangrijkste verschillen:

Privé ipv publiek

Alle kvk’s in België zijn privé-organisaties en geen overheidsorganisaties! De kamers van koophandel in België zijn meestal non-profit ledenverenigingen, zoals ook de NKVK.

Lobby ipv Overheid

Een Belgische kvk combineert taken die de kvk in Nederland uitvoert met de rol van bijvoorbeeld brancheverenigingen in Nederland. Ze bieden opleidingen, netwerkbijeenkomsten, begeleiding, etc maar daarnaast zijn ze ook actief in lobbying op nationaal, gewestelijk en gemeentelijk niveau om de belangen van de bedrijven te verdedigen.

Ondernemingsnummer ipv kvk-nummer

Een nieuw bedrijf in België wordt ingeschreven bij het ondernemingsloket waarna het wordt opgenomen in de kruispuntbank van ondernemingen (KBO). In België schrijf je een nieuw bedrijf dus niet in bij de kvk en krijgt je dus ook geen kvk-nummer. Interessant om weten is dat het btw-nummer en ondernemingsnummer hetzelfde zijn voor een Belgisch bedrijf.

Vrijwillig ipv verplicht

Omdat je een nieuw bedrijf in België niet moet inschrijven bij de kvk ben je vrijwillig lid en dus niet verplicht aangesloten. Belgische kvk’s bieden vaak wel een voordelig tarief voor hun events en diensten en behouden een aantal diensten voor aan hun leden.

Regionaal ipv nationaal

De Belgische kvk’s zijn over het algemeen regionaal actief, net zoals vroeger in Nederland. Op regionaal niveau is er wel samenwerking. De kvk heet in Vlaanderen Voka, in Wallonië CCI en in Brussel BECI. Voka heeft op provinciaal niveau verschillende kvk’s die een grote mate van onafhankelijkheid hebben en die zelfs een juridisch apart statuut hebben. Ze zijn er bijvoorbeeld Voka Antwerpen-Waasland, Voka Limburg, Voka West-Vlaanderen, etc. Bilaterale kvk’s zijn over het algemeen wel nationaal actief, zoals de NKVK overigens.

NKVK

De Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg zet zich als onafhankelijke zakelijke ledenvereniging al meer dan 115 jaar in om het Nederlandse bedrijfsleven te helpen bij het zakendoen in België en Luxemburg. Lees hier meer over de NKVK of stuur me me gerust een bericht.

Tom Vansteenkiste, Algemeen Directeur NKVK

 

Newsletter

 

Nieuws in de categorie Bekijk al het nieuws

KVK nummer Belgie? 7 stappen om een bedrijf in Belgie te starten

Wilt u een KVK-nummer Belgie aanvragen om een bedrijf in België te starten? In Vlaanderen kan u aan de hand van deze 7 stappen vlot uw project realiseren. Vlaanderen is de noordelijke regio van België met Brussel als hoofdstad. Het is de toegangspoort naar Europa. Duizenden buitenlandse bedrijven genieten vandaag al van de talloze voordelen […]

Download de gids ‘Succesvol Zakendoen in België 2020’

NKVK heeft samen met haar partners een gids samengesteld om u te helpen bij uw zakendoen in België. Deze gids wil u wegwijs maken in de belangrijkste zakelijke verschillen tussen beide landen zodat u goed voorbereid aan de slag kan in België. We hebben het onder andere over cultuur- en marketingverschillen, maar spreken evengoed over […]

Jumbo, of de invasie van de Nederlandse supermarkten en voedingsgroothandels

Het is toch wel opmerkelijk. Sinds de opening van de eerste Albert Heijn-winkel in het Belgische Brasschaat in 2011 lijkt België wel het beloofde land voor de Nederlandse voedingsdistributie. De snelle opening van een hele resem Albert Heijn-winkels kende een climax in de fusie van Ahold en Delhaize in 2016. Al snelde volgde foodservice gigant […]

Start typing and press Enter to search