In Algemeen, Commerciëel

kvk Belgie

De rol en het statuut van de Belgische kvk is duidelijk anders dan die van de kvk in Nederland. Nederlandse bedrijven zijn hier vaak niet van op de hoogte. Hierbij de 5 belangrijkste verschillen:

Privé ipv publiek

Alle kvk’s in België zijn privé-organisaties en geen overheidsorganisaties! De kamers van koophandel in België zijn meestal non-profit ledenverenigingen, zoals ook de NKVK.

Lobby ipv Overheid

Een Belgische kvk combineert taken die de kvk in Nederland uitvoert met de rol van bijvoorbeeld brancheverenigingen in Nederland. Ze bieden opleidingen, netwerkbijeenkomsten, begeleiding, etc maar daarnaast zijn ze ook actief in lobbying op nationaal, gewestelijk en gemeentelijk niveau om de belangen van de bedrijven te verdedigen.

Ondernemingsnummer ipv kvk-nummer

Een nieuw bedrijf in België wordt ingeschreven bij het ondernemingsloket waarna het wordt opgenomen in de kruispuntbank van ondernemingen (KBO). In België schrijf je een nieuw bedrijf dus niet in bij de kvk en krijgt je dus ook geen kvk-nummer. Interessant om weten is dat het btw-nummer en ondernemingsnummer hetzelfde zijn voor een Belgisch bedrijf.

Vrijwillig ipv verplicht

Omdat je een nieuw bedrijf in België niet moet inschrijven bij de kvk ben je vrijwillig lid en dus niet verplicht aangesloten. Belgische kvk’s bieden vaak wel een voordelig tarief voor hun events en diensten en behouden een aantal diensten voor aan hun leden.

Regionaal ipv nationaal

De Belgische kvk’s zijn over het algemeen regionaal actief, net zoals vroeger in Nederland. Op regionaal niveau is er wel samenwerking. De kvk heet in Vlaanderen Voka, in Wallonië CCI en in Brussel BECI. Voka heeft op provinciaal niveau verschillende kvk’s die een grote mate van onafhankelijkheid hebben en die zelfs een juridisch apart statuut hebben. Ze zijn er bijvoorbeeld Voka Antwerpen-Waasland, Voka Limburg, Voka West-Vlaanderen, etc. Bilaterale kvk’s zijn over het algemeen wel nationaal actief, zoals de NKVK overigens.

NKVK

De Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg zet zich als onafhankelijke zakelijke ledenvereniging al meer dan 115 jaar in om het Nederlandse bedrijfsleven te helpen bij het zakendoen in België en Luxemburg. Lees hier meer over de NKVK of stuur me me gerust een bericht.

Tom Vansteenkiste, Algemeen Directeur NKVK

 

Newsletter

 

Nieuws in de categorie Bekijk al het nieuws

De NIS-richtlijn ontleed – een pragmatische aanpak

De Europese Unie wil het veiligheids- en herstelniveau van kritische Netwerk- en Informatiesystemen (NIS) naar een hoger niveau tillen. De bedoeling is om leveranciers van essentiële en digitale diensten beter te wapenen tegen cyberaanvallen, die hun dienstverlening kunnen beïnvloeden. BDO heeft een whitepaper opgesteld met een pragmatische aanpak van de NIS-richtlijn. Voorbeelden uit binnen- en […]

Duurzaamheid, concurrentie en groei: de strategische verschillen tussen Nederland en België

Op 3 oktober 2019 stelden NKVK en Berenschot het Strategy Trends België 2019 rapport voor. Daarin wordt aan de hand van een bevraging van Belgische bedrijfsleiders in kaart gebracht welke strategische thema’s in de Belgische boardroom belangrijk. Een soortgelijk onderzoek werd eerder ook in Nederland uitgevoerd. Het is dus erg interessant om de resultaten voor […]

Werken over de grens: dit moet u weten

De eengemaakte Europese markt is een zegen voor de economie. Toch blijven er een aantal onduidelijkheden bestaan, niet in het minst over de regels van de sociale zekerheid. Werken over de grens, gemakkelijk? Hieronder verduidelijken we de bestaande regelgeving. De grensoverschrijdende tewerkstelling van werknemers in de Europese Economische Ruimte (EER) roept tal van vragen op. […]

Start typing and press Enter to search