In Algemeen, Commerciëel

5 Nederlanders die in België falen

Nederlanders kunnen heel goed zakendoen met Belgen. Toch zijn er een aantal onder hen die grandioos falen:

 1. Bernard Betweter:

  Een Nederlander die die Belgen wel eens zal komen vertellen hoe het moet. Er zijn weinig dingen die een Belg sneller op zijn zenuwen werken dan dit. Ik kom ze spijtig genoeg nog af en toe nog tegen, Nederlanders die uit hun spreken of attitude laten blijken toch wel een stapje voor te hebben op die domme Belgen. De Belg zal in dit geval niet noodzakelijk rechtstreeks tegen deze attitude ingaan maar wees gerust dat je binnen zijn kenissenkring binnen de kortste keren bekend staat als ‘nen arroganten Ollander’ die tegen elke prijs te mijden is. Stel je dus wat nederig op.

 2. Loesje Lawaaimaker:

  Nederlanders zijn luid! Dat is gewoon zo. Zowel in hun stemvolume als in hun stellingen. Dat schrikt Belgen af. Een beetje lawaai kan wel – dat kruidt een gesprek – maar kies je momenten. Je zal merken dat Belgen veel stiller zijn qua volume alsook qua stellingen. Pas je dus aan en luister. Want als je goed tussen de lijnen luistert vertelt die Belg misschien wel veel meer dan jij oorspronkelijk dacht.

 3. Drammerige Dirk:

  ‘Nu tekenen’ werkt bij een Belg zeer zelden. Die wilt er vaak graag nog eens een nachtje over slapen. Lijkt deze deal binnen een week nog steeds een even goed idee? Ben je een Nederlander die graag ‘snel wil doorpakken’? Druk dan toch maar even op de rem in België. Geef de tijd om alles even te laten bezinken. Stuur nog wat extra informatie. Onderhoud het contact en geef de Belg de ruimte om zelf te beslissen. Zelf al slaag je erin een Belg eenmalig een aankoop op te dringen dan zie je die daarna waarschijnlijk nooit meer terug als klant.

 4. Rigide Ria:

  Nederlanders zijn planmakers. Ze zetten een punt op de horizon en bepalen wat ze moeten doen om daar te geraken. Daarna volgt men het plan. Belgen zijn plantrekkers. Zij stellen ook wel plannen op maar laten hierin altijd de nog wat speelruimte om indien nodig naar links dan wel naar rechts te kunnen uitwijken. Deze ingebouwde flexibiliteit geeft Belgen een goed gevoel omdat ze dan nog kunnen aanpassen bij onverwachte obstakels. Belgen worden er erg ongemakkelijk van als je ze in een te rigide lijn wilt duwen. Geef ze wat ruimte.

 5. Bertje Belgenmoppen:

  Een ‘flauwe plezante’ Nederlander die het niet kan laten grappen of opmerkingen te maken over Belgen wordt al snel met de nek aangekeken. Nederlandse humor is veel directer en speelt veel meer op de man/vrouw. Nederlanders tillen hier ook veel minder aan. Ze maken gewoon een grap terug. Belgische humor is veel indirecter en subtieler. Belgen zullen ook veel meer grappen over zichzelf maken. Dan hoef jij het niet meer te doen. Met een goede Hollandermop kan je als Nederlander dan weer wel scoren. Dat toon dat je tenminste je eigen tekortkomingen kent.

Ken jij nog andere Nederlanders die falen in België? Stuur ze gerust naar ons op.

Tom Vansteenkiste

Algemeen Directeur NKVK

Nieuws in de categorie Bekijk al het nieuws

Brussel: registreren voertuigen (LEZ)

Dit is een reminder dat Brussel een lage-emissiezone (LEZ) is sinds 2018. Omdat de gegevens van Nederlandse voertuigen in een open-data-systeem beschikbaar zijn voor de Brusselse overheid, is een pré-registratie voor Nederlanders niet vereist. Als uw voertuig niet in België of Nederland is geregistreerd, dan moet u zich binnen 24 uur van uw bezoek registreren […]

Nieuw lid: Krinkels

Wilt u uwzelf even voorstellen? Wie bent u, wat doet uw bedrijf? Ik ben Peter Loyens, de Algemene directeur van België voor Krinkels. Krinkels is een landschapsaannemer die zich bezighoudt met de aanleg en onderhoud van publieke en privéruimtes of buitenruimtes over geheel België. Ik werk hier bijna 9 jaar. Krinkels is marktleider in zowel […]

Leeuw van de Export 2019: de 6 kanshebbers

Al voor de 18e keer reikt Flanders Investment & Trade de Leeuw van de Export uit. Met deze jaarlijkse award bekroont FIT enkele uitzonderlijke exportsuccesverhalen uit Vlaanderen van het afgelopen jaar. Uit de inschrijvingen werden tijdens de 1e juryronde 6 bedrijven geselecteerd die uitblinken qua exportresultaten. Zij zijn kanshebbers voor de exportaward op woensdag 18 […]

Start typing and press Enter to search