In Algemeen, Commerciëel

5 Nederlanders die in België falen

Nederlanders kunnen heel goed zakendoen met Belgen. Toch zijn er een aantal onder hen die grandioos falen:

 1. Bernard Betweter:

  Een Nederlander die die Belgen wel eens zal komen vertellen hoe het moet. Er zijn weinig dingen die een Belg sneller op zijn zenuwen werken dan dit. Ik kom ze spijtig genoeg nog af en toe nog tegen, Nederlanders die uit hun spreken of attitude laten blijken toch wel een stapje voor te hebben op die domme Belgen. De Belg zal in dit geval niet noodzakelijk rechtstreeks tegen deze attitude ingaan maar wees gerust dat je binnen zijn kenissenkring binnen de kortste keren bekend staat als ‘nen arroganten Ollander’ die tegen elke prijs te mijden is. Stel je dus wat nederig op.

 2. Loesje Lawaaimaker:

  Nederlanders zijn luid! Dat is gewoon zo. Zowel in hun stemvolume als in hun stellingen. Dat schrikt Belgen af. Een beetje lawaai kan wel – dat kruidt een gesprek – maar kies je momenten. Je zal merken dat Belgen veel stiller zijn qua volume alsook qua stellingen. Pas je dus aan en luister. Want als je goed tussen de lijnen luistert vertelt die Belg misschien wel veel meer dan jij oorspronkelijk dacht.

 3. Drammerige Dirk:

  ‘Nu tekenen’ werkt bij een Belg zeer zelden. Die wilt er vaak graag nog eens een nachtje over slapen. Lijkt deze deal binnen een week nog steeds een even goed idee? Ben je een Nederlander die graag ‘snel wil doorpakken’? Druk dan toch maar even op de rem in België. Geef de tijd om alles even te laten bezinken. Stuur nog wat extra informatie. Onderhoud het contact en geef de Belg de ruimte om zelf te beslissen. Zelf al slaag je erin een Belg eenmalig een aankoop op te dringen dan zie je die daarna waarschijnlijk nooit meer terug als klant.

 4. Rigide Ria:

  Nederlanders zijn planmakers. Ze zetten een punt op de horizon en bepalen wat ze moeten doen om daar te geraken. Daarna volgt men het plan. Belgen zijn plantrekkers. Zij stellen ook wel plannen op maar laten hierin altijd de nog wat speelruimte om indien nodig naar links dan wel naar rechts te kunnen uitwijken. Deze ingebouwde flexibiliteit geeft Belgen een goed gevoel omdat ze dan nog kunnen aanpassen bij onverwachte obstakels. Belgen worden er erg ongemakkelijk van als je ze in een te rigide lijn wilt duwen. Geef ze wat ruimte.

 5. Bertje Belgenmoppen:

  Een ‘flauwe plezante’ Nederlander die het niet kan laten grappen of opmerkingen te maken over Belgen wordt al snel met de nek aangekeken. Nederlandse humor is veel directer en speelt veel meer op de man/vrouw. Nederlanders tillen hier ook veel minder aan. Ze maken gewoon een grap terug. Belgische humor is veel indirecter en subtieler. Belgen zullen ook veel meer grappen over zichzelf maken. Dan hoef jij het niet meer te doen. Met een goede Hollandermop kan je als Nederlander dan weer wel scoren. Dat toon dat je tenminste je eigen tekortkomingen kent.

Ken jij nog andere Nederlanders die falen in België? Stuur ze gerust naar ons op.

Tom Vansteenkiste

Algemeen Directeur NKVK

Nieuws in de categorie Bekijk al het nieuws

Kvk Belgie niet hetzelfde als kvk Nederland: 5 verschillen

De rol en het statuut van de kamer van koophandel in België verschilt duidelijk van de kvk in Nederland. Vele Nederlandse zakenmensen zijn zich hier echter niet van bewust. Alvast 5 verschillen: Privé versus publiek Alle kamers van koophandel in België zijn privé-organisaties dus geen overheid! De kvk’s in België zijn over het algemeen non-profit […]

Imec bouwt in Wageningen nieuw innovatiecentrum uit

Imec, het onderzoekscentrum op vlak van nano-elektronica en digitale technologie uit Vlaanderen, gaat samen met de Nederlandse universiteiten Radboud University en Wageningen University & Research (WUR) en het academisch ziekenhuis Radboudumc in Wageningen OnePlanet realiseren. Dat is een nieuw innovatiecentrum voor gezondheids-, voeding- en landbouwtechnologie. De provincie Gelderland subsidieert het project met 65 miljoen euro. […]

Update Belgische Beleggingsfiscaliteit

Wilt u als in België wonende particulier beleggen in buitenlandse aandelen en beleggingsfondsen? Wij bespreken een aantal praktische aspecten waarmee u geconfronteerd kan worden. Buitenlandse kapitaalverminderingen Een terugbetaling van aandelenkapitaal die volledig aangerekend wordt op het zogenaamde gestort kapitaal, is belastingvrij in hoofde van de aandeelhouder. Deze terugbetaling kwalificeert namelijk niet als een ‘dividend’.Dit gebeurt […]

Start typing and press Enter to search