In Algemeen, Commerciëel

Nederland is de tweede handelspartner van België. Zakendoen tussen beide landen is dus zeer goed mogelijk. Toch zijn er nog een aantal Belgen die falen bij de noorderburen.

Vage Victor:

Belgen communiceren over het algemeen vager en omfloerster dan Nederlanders. Ook Vlamingen gebruiken hun taal op een veel ‘Latijnsere’ manier. Taal is een schild of een strategisch middel waar je je indien nodig kan achter verschuilen of waarin je voor jezelf de nodige speelruimte kan inbouwen. In Nederland wordt taal veel functioneler gebruikt. Ik zeg dit dus bedoel ik ook dit. Communiceer dus als Belg zo transparant en eenduidig mogelijk, sowieso zal een Nederland heel vaak jouw subtext niet begrijpen.

Trage Theo:

Nederlanders komen over het algemeen sneller tot een (commerciële) beslissing dan Belgen. Een Nederlander wil vaak ‘snel doorpakken’ waar een Belg alles graag nog even overdenkt en bespreekt met collega’s of oversten. Zorg er dus als Belg voor dat je klaar bent om een deal te sluiten. Het zou spijtig zijn dat je een deal misloopt omdat je de klant niet kan volgen in zijn snelheid.

Niet-digitale Nico:

Nog steeds kom je in België veel bedrijven tegen die geen (goede en mooie) website hebben. Dit is in Nederland je commerciële doodvonnis. Je website is daar echt je visitekaartje. Geen of een verouderde website zorgt voor wantrouwen. Ook gaan Nederlanders al veel verder in het zakelijk gebruik van sociale media. In het algemeen zijn ze meer vertrouwd met het gebruik van llerlei digitale hulpmiddelen. Zorg er dus als Belg voor dat je digitale communicatie voor Nederland op punt staat. Werk indien nodig met een lokale communicatie dienstverlener.

Bescheiden Ben:

Belgen voelen zich er vaak ongemakkelijk bij zich/hun product al te nadrukkelijk te verkopen; dat wordt door landgenoten namelijk al snel als arrogant aanzien. Nederlanders hebben deze terughoudendheid evenwel niet. Meer nog, Nederlanders verwachten dat je uitdrukkelijk verkoopt. Neem dus geen te afwachtende houding aan maar en lijst vol overtuiging op waarom jouw aanbod het beste is.

Directeur Didier:

In België krijg je met je positie een bepaalde autoriteit mee. Gewoon de titel directeur zorgt ervoor dat anderen je met een zeker respect zullen behandelen en dat je bepaalde privileges zal krijgen. Nederlanders kijken veel minder naar titels. Het is niet omdat je manager bent dat jij een voorkeursbehandeling moet krijgen. Bewijs het maar. Nederland is een land met een zeer platte structuur. De baas wordt steevast met de voornaam aangesproken. Wees dan ook niet beledigd als mensen, ondanks je positie zeer familiair met je omgaan of zelf je beslissingen in twijfel trekken, dat is deel van de cultuur. Toon hun echter dat je gelijk hebt en verdien hun respect.

Ken jij nog andere Belgen die falen in Nederland? Stuur ze gerust naar ons door

Lees ook: 5 flaters die Nederlanders begaan

 

Tom Vansteenkiste
Algemeen Directeur

Nieuws in de categorie Bekijk al het nieuws

Nieuw lid: Thuis Partners Advocaten

Mijn naam is Philippe van den Heuvel en ik ben 36 jaar. Ik heb zowel de Belgische als de Nederlandse nationaliteit en ik ben geboren en getogen in Maastricht (Nederland). Mijn moeder is Belgische (Antwerpen). Via die kant heb ik tevens de Belgische nationaliteit. Ik ben sinds 2012 werkzaam als advocaat bij Thuis Partners Advocaten. […]

Spreek je al Vlaams?

Vanuit mijn job werk ik inmiddels al meer dan 10 jaar quasi dagelijks met of voor Nederlanders. Toch zal geen enkele Nederlander die me hoort me ervan verdenken Nederlander te zijn, mijn Vlaamse tongval is overduidelijk. En op zich is dat ook geen enkel probleem. Door de jaren heen heb ik wel geleerd bepaalde woorden […]

De impact van de nieuwe vennootschapswet op uw schenking in België

Met plezier deelt de NKVK het volgende interview over de nieuwe vennootschapswet. De geïnterviewde is Rutger Van Boven, een expert van onze partner, BDO. Het interview is afgenomen door Dirk Selleslagh en verscheen op 9 maart in De Tijd.  De nieuwe vennootschapswetgeving die op 1 mei van kracht wordt, biedt een aantal nieuwe mogelijkheden voor […]

Start typing and press Enter to search