Sectoren in Nederland


De Nederlandse economie is een van de sterkste van de wereld en de zesde sterkste in de Europese Unie. De belangrijkste sectoren zijn Dienstverlening (50%), Industrie (36%), Overheid (9%), Landbouw en Visserij (3%) en Delfstoffen (2%). De Nederlandse economie en handel is altijd sterk op de internationale markten gericht geweest en de helft van het bruto nationaal produkt komt voort uit de internationale handel. Meer dan de helft de Nederlandse im- en export producten bestaat uit voedsel, chemiche produkten en machines, pc's en pc onderdelen. De belangrijkste markten voor Nederland zijn Duitsland, Frankrijk, België, Groot Brittanië en de Verenigde Staten. Alle landen te samen staat garant voor tweederde van de jaarlijkse export.

De dienstensector is de laatste jaren jaren gegroeid tot de grootste sector. Dit wordt gevolgd door de handel, transport en communicatie, bouw, zakelijke dienstverlening en het bank- en verzekeringswezen. 


Topsectorenbeleid

Om sectoren die in Nederland sterk ontwikkeld zijn nog verder te ondersteunen heeft het Nederlandse kabinet besloten negen 'topsectoren' te definiëren. Dit zijn de volgende sectoren:
- Tuinbouw en uitgangsmaterialen
- Agri & Food
- Water
- Life sciences & health
- Chemie
- High tech
- Energie
- Logistiek
- Creatieve industrie

Meer informatie over het topsectorenbeleid vindt u hier.

 

Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg (NKVK)
Louizalaan 500
B- 1050 Brussel
T: +32 2 219 11 74
E: info@nkvk.be

Belgisch - Luxemburgse Kamer van Koophandel voor Nederland (BELUNED)
Archimedesstraat 12
NL-3316 AB Dordrecht
T: +31 78 635 19 90
F: +31 78 635 29 23
E: info@nkvk.be