Nederlandse Kamer van Koophandel Logo

NKVK Nieuwsbrief - Februari 2016 
Met o.a. Belgisch-Nederlandse missie, Peter de Ryck, Internationalisering Vlaamse Economie en Verschillen in zakendoen. 

 

heading-nieuwsbrief-jan16.jpg

www.nkvk.be             

Evenementen
Verbinden door te ontmoeten...

Eerstvolgende evenementen:

18 februari: Cultuurverschillen in het Zakendoen Nederland – België

4 maart: Netwerklunch met Fernand Huts – Katoen Natie

10 maart: Juridische aspecten van het verkopen in België 

16 maart: Marketing en communicatie verschillen voor Nederlanders

14 april : Vestigen in België

25 mei: Personeel aannemen in België

1 juni: Sales en acquisitie voor Belgen

button-agenda-t.png

Bekijk de volledige agenda hier

Voordelen NKVK

Kent u de voordelen van het NKVK/Beluned lidmaatschap al? 

• Individuele begeleiding: juridisch advies en commerciële begeleiding

• Een Expertcheque van €395 die u bij business partners kan inruilen voor advies of investeringsgoederen

• Korting van 25% op onze producten en diensten, zoals marktstudies, netwerkbijeenkomsten en seminars

• Gratis vermelding op onze website met uw bedrijfsnaam & vestigingsplaats

• Speciale voorwaarden bij Trends Top voor bedrijfsinformatie en adressenbestanden

• Het vrijblijvend opvragen van voorbeeldcontracten binnen de zakelijke dienstverlening

button-wordlid-t.png

Bekijk alle voordelen van een lidmaatschap & word lid!


Nieuwe leden

Sirius Legal – Mechelen

Knights 21 – Bonheiden IBS

Metaalbouw – Antwerpen

Consultants in Personal
Management –

Melle Kevlinx – Amsterdam


button-linkedin-t.png

De NKVK is ook op LinkedIn vertegenwoordigd - bekijk de pagina!  

 


Benelux Nieuws

AXA Bank enkel nog actief in België


Aandeelhouders spreken zich 14 maart uit over fusie Ahold en Delhaize


Feestdagen 2016

Feestdagen België 

zondag 27 maart: Pasen

maandag 28 maart: Paasmaandag

vrijdag 1 mei: Feest van de Arbeid

donderdag 5 mei: Onze Lieve Heer Hemelvaart 

zondag 15 mei: Pinksteren

maandag 16 mei: Pinkstermaandag

zaterdag 11 juli: Feestdag vd Vlaamse Gemeenschap 

dinsdag 21 juli: Nationale Feestdag

maandag 15 augustus: Onze Lieve Vrouw Hemelvaart/Moederdag Regio Antwerpen

dinsdag 27 september: Feestdag vd Federatie Wallonie-Brussel 

dinsdag 1 november: Allerheiligen

woensdag 2 november: Allerzielen (federale overheidsdiensten)

vrijdag 11 november: Wapenstilstand W.O. I 

dinsdag 15 november: Koningsdag 

dinsdag 15 november: Feestdag vd Duitstalige Gemeenschap (Duitstalige overheidsdiensten) 

zondag 25 december: Kerstmis

maandag 26 december: Tweede Kerstdag 

Feestdagen Nederland 

vrijdag 25 maart: Goede vrijdag 

zondag 27 maart: 1e Paasdag

maandag 28 maart: 2e Paasdag

woensdag 27 april: Koningsdag

donderdag 5 mei: Bevrijdingsdag

donderdag 5 mei: Hemelvaartsdag

zondag 15 mei: Pinksteren

zondag 15 mei: 1e Pinksterdag

maandag 16 mei: 2e Pinksterdag

zondag 25 december: Kerstmis

zondag 25 december: 1e Kerstdag

maandag 26 december: 2e Kerstdag

Overige feestdagen in Nederland

Andere feestdagen en bijzondere dagen (bijvoorbeeld Dodenherdenking of overige religieuze feestdagen) vallen niet onder de in Nederland erkende feestdagen.

zondag 1 mei: Dag van de Arbeid

woensdag 4 mei: Dodenherdenking

zondag 8 mei: Moederdag

zondag 19  juni: Vaderdag

dinsdag 20 september: Prinsjesdag
 


Een goed voornemen voor het nieuw ondernemingsjaar

De eerste maand van 2016 zit er alweer op. Mogelijk hebben we een aantal goede voornemens alweer opgeborgen voor een jaar, zowel privé als professioneel. Het is toch opvallend hoe moeilijk het is om blijvend goede, nieuwe gewoontes aan te nemen. Hopelijk kunnen wij u als NKVK/Beluned helpen deze toch aan te nemen.

Waar het vaak al fout loopt is in de omvang van de voornemens die we ons stellen. Veelal bedenken we een groots masterplan waarbij we ons bedrijf en onze dienstverlening (in ons hoofd) drastisch op de schop nemen. De realiteit leert ons vaak snel dat het toch moelijker is om uit vastgeroeste structuren en manieren van doen loskomen. Het zijn meestal enkel crisissituaties, als we niet anders kunnen, waar het ons lukt om het roer radicaal om te gooien. Betekent dat echter dat we de situatie totaal niet kunnen veranderen, dat we geen blijvende stappen vooruit zetten? Natuurlijk niet. Net zoals ingeslepen gewoontes tegen ons kunnen werken, kunnen ze ook voor ons werken. Heeft u bepaalde gewoontes binnen uw bedrijf of binnen uw eigen professionele loopbaan die u echt als goede gewoontes beschouwt? Gebruik die dan als kapstok. 

Bouw dus voort op de dingen die u al goed doet en probeer nieuwe doelstellingen te vinden die u daar logisch aan kan koppelen. Hebt u bijvoorbeeld een wekelijkse meeting over de voortgang van uw internationale verkoop, plan dan net na deze vergadering enkele uren waarin u nieuwe internationale prospects zoekt of opvolgt. Na verloop van enkele weken zal u merken dat u hier zelf niet meer over hoeft na te denken maar dit automatisch doet. Soms kan het ook helpen dat u als het ware verantwoording aflegt aan een externe partij en hier een stukje sturing van ontvangt, zodat u op koers blijft met uw doelstellingen.

Waarom zou u bijvoorbeeld niet tot doel stellen dat u in 2016 naar alle netwerkevenementen van NKVK-Beluned komt? Zo weet u dat u actief werk maakt van het uitbouwen van uw Belgisch-Nederlands netwerk zonder daar veel hoofdbrekers over te hebben of u achteraf schuldig te moeten voelen dat u dat weer achterwege hebt gelaten. Daarvoor zijn wij er als NKVK-Beluned toch? Om u het grensoverschrijdend zakendoen in de Benelux gemakkelijk te maken.  Als wij u kunnen helpen met het bepalen en het behalen van uw internationale doelstellingen neem dan gerust eens contact met ons op, gewoon voor een goed gesprek of het uitwisselen van ideeën . Neem vooral een kijkje in onze agenda en we zien u graag tijdens onze activiteiten.

36973fc.jpgTom Vansteenkiste 
Algemeen Directeur 


Exclusieve netwerklunch met Fernand Huts - Katoen Natie

foto_huts.jpgWe luiden het nieuwe jaar in met Fernand Huts, managing director, Katoen Natie, en met succes! De inschrijvingen voor de eerste netwerkbijeenkomst in 2016 lopen vlot binnen, wees er dus snel bij! Meer info over deze netwerklunch vindt u hier >

Cultuurverschillen Nederland - België

Wij organiseren ook opnieuw het altijd succesvolle seminar Verschillen in Zakendoen. Op 18 februari bereidt expert Dick Dresselhuis u voor op de verschillen in bedrijfs- en zakencultuur Nederland-België. Het vergt een goede voorbereiding, wil je succesvol zakendoen met je buurland. Aan de hand van enkele kernthema's aangevuld met praktijkvoorbeelden wordt u ondergedompeld in de zakencultuur van het andere land. Daarbij worden aan het eind van dit seminar altijd ervaringen uitgewisseld tussen de deelnemers. Dit interactieve seminar geeft antwoorden en inzichten op de vragen die u heeft wanneer u uw zakenrelaties uit wilt breiden naar het buurland, mis het daarom niet! Het seminar wordt afgesloten met een gemeenschappelijke Nederlands-Belgische zakenlunch. Ga naar onze website en schrijf u in! 


Nieuws van onze partners   

lydian-00.jpg

LydianHoofdaannemer in financiële moeilijkheden: de rechtstreekse vordering - een niet te vergeten actiemiddel

Indien een Belgische onderaannemer geconfronteerd wordt met een insolvabele hoofdaannemer, is de kans zeer reëel dat deze onderaannemer een rechtstreekse vordering zal instellen tegen de bouwheer (voor zover Belgisch recht toepasselijk is). Vanaf dat ogenblik is het opletten geblazen voor de bouwheer: deze is verplicht te betalen aan de onderaannemer. Betaalt hij foutief aan de hoofdaannemer, dan kan de onderaannemer hem verplichten een tweede maal te betalen. De hoofdaannemer staat hierbij quasi machteloos.

Ook een Nederlandse onderaannemer beschikt over de mogelijkheid om een rechtstreekse vordering in te stellen, op voorwaarde dat Belgisch recht van toepassing is. Dit is een belangrijk garantiemechanisme, dat ook een Nederlandse onderaannemer niet uit het oog mag verliezen.

3 belangrijke vragen:
1. Wat is de rechtstreekse vordering van de onderaannemer?
2. Wanneer en hoe kan de rechtstreekse vordering worden ingesteld?
3. Betalingsverplichting

Lees het volledige artikel >


Sinds 1 januari 2016 is Peter De Ryck de nieuwe managing partner van het onafhankelijk full service zakenadvocatenkantoor Lydian. Peter De Ryck stond reeds sinds 2007 aan het hoofd van het Corporate & Finance departement van Lydian. Hij is gespecialiseerd in vennootschapsrecht en fusies en overnames en heeft ruime ervaring, met name in private equity en vastgoedtransacties. Hij wordt door Chambers en Legal 500 vermeld als vooraanstaand deskundige in zijn vakgebied. Peter heeft in New York en Londen gewoond en een groot deel van zijn opvoeding was in het Engels.

Peter De Ryck volgt Wouter Neven op die sinds 1 januari 2013 fungeerde als managing partner. Het is een traditie bij Lydian dat de functie van managing partner om de drie jaar roteert. Dit laat elk van de vennoten toe om de pols aan de business te houden en dicht bij de klanten van Lydian te blijven staan.

Lees hier het persbericht >


bdo-only-logo.jpg

 Deze nieuwe editie van de nieuwsbrief van de Belgium Holland Country Desk biedt u een overzicht van de meest recente ontwikkelingen op fiscaal vlak in België en Nederland. De nieuwsbrief werd samengesteld door de belastingadviseurs van BDO België en BDO Nederland en vindt u terug op de BDO-website via volgende link: http://www.bdo.be/nl/academy/publications/newsletters/belgium-holland-country-desk-newsletter/2016/


fit_endorserlogo_verticaal_geel.jpg

Flanders International Economic Summit kiest koers voor internationalisering Vlaamse economie.

Minister-president Bourgeois stelde op 25 januari de (krijtlijnen van de ) internationaliseringsstrategie van de Vlaamse economie voor tijdens de eerste “Flanders International Economic Summit”. Deze summit in het Vlaams Parlement is het sluitstuk van een reeks workshops die Flanders Investment & Trade organiseerde in een overlegmodel met meer dan 100 bedrijven, stakeholders en partners. Het doel: Vlaanderen internationaal nog sterker promoten en bedrijven nog beter ondersteunen om te kiezen voor een internationaal parcours of om hun activiteiten in Vlaanderen uit te breiden. Lees meer > 


Nieuws van de NKVK 

Kent u ons nieuwste marktrapport al? 
De Belgische voedingsindustrie 

Onderzoek naar de Belgische voedingsindustrie afgerond & gepubliceerd

cover-voedingsindustrie-belgie.jpg

Een kansrijke sector uitgebreid in kaart gebracht

Deze marktstudie biedt u een actueel en uitgebreid overzicht van de Belgische voedingsindustrie. U krijgt inzicht in de belangrijkste kerncijfers, karakteristieken en trends binnen deze sector. Bovendien wordt dieper ingegaan op de verschillende deelsectoren van deze industrie.

Dit rapport geeft u o.a. antwoord op de volgende vragen:

  • Hoe is de Belgische voedingsindustrie gestructureerd en wat is haar omvang?
  • Wat zijn de belangrijkste deelsectoren en hoe evolueren ze?
  • Welke zijn de belangrijkste karakteristieken, trends en ontwikkelingen?
  • Wat zijn de belangrijkste spelers in de Belgische voedingsindustrie? En in de deelsectoren? 

Lees hier meer over het nieuwe marktrapport >

buttonmeerinfo2.png

 

 


Diplomatische, economische en academische missie naar Nederland 

Van 10 tot 12 mei organiseert CIDIC (International Diplomatic and Consular Society) met steun van de Europese Commissie DG Growth en met de medewerking van NKVK-Beluned een Belgisch-Nederlandse missie. Deze missie heeft als doel Belgische en Nederlandse bedrijven, ondernemers en universiteiten samen te brengen om samen economische groei te realiseren. In dit driedaagse programma krijgt u verschillende lezingen, bezoekt u meerdere bedrijven en komt u via gerichte matchmaking in contact met interessante partijen over de grens heen. Interesse in deelname? Meer informatie vindt u hier >

 

 © 2016 Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg. Uitschrijvenwww.nkvk.be | Beluned

Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg (NKVK)
Louizalaan 500
B- 1050 Brussel
T: +32 2 219 11 74
E: info@nkvk.be

Belgisch - Luxemburgse Kamer van Koophandel voor Nederland (BELUNED)
Archimedesstraat 12
NL-3316 AB Dordrecht
T: +31 78 635 19 90
F: +31 78 635 29 23
E: info@nkvk.be